masina neagra

Caldura si masinile negre

aprilie 23, 2015
in Auto

masina neagra

Te-ai strecurat vreodata in masina ta pe o vreme fierbinte de vara, dupa ce a fost parcata in soare timp de cateva ore bune, si te-ai intrebat cum ai putea sa faci astfel incat sa dispara sentimentul ca ai fi intr-o sauna? Dupa cum se pare, aceleasi principii care te ajuta sa faci alegeri foarte bune la imbracaminte, te pot ajuta si sa iti alegi masina si sa o pastrezi la o temperatura mai scazuta (si sa ajuti si mediul inconjurator, daca tot vorbim de acest lucru).

Este ceva foarte cunoscut cum ca culorile inchise absorb caldura  (mai ales pe cea din razele soarelui) in timp ce culorile deschise  o reflecta. Asadar, in anul 2008 si 2009, statul California din SUA, a luat in considerare interzicerea vanzarilor de masini de culoare neagra noi, nu numai din cauza neplacerilor care se abateau asupra cetatenilor si ale soferilor supraincalziti, dar mai ales din cauza efectelor nefavorabile asupra mediului inconjurator.

Suna putin a gandire hipioata, insa stiinta din spatele  ideei este sigura si foarte buna. Un studiu efectuat in anul 2011 efectuat de Berkeley Lab Environmental Energy Technologies Division a descoperit faptul ca acele culori deschise ca albul, argintiul si alte cilori de vopseluri pentru masina ce erau deschise la nuanta chiar imbunatateau eficienta masinii in cauza.

Studiul, care a testat un Honda Civic  argintiu  in fata unuia de culoare neagra, a descoperit faptul ca masinile deschise la culoare pot reflecta  in jur de 60% din lumina soarelui comparativ cu masinile inchise la culoare. Asta se traduce printr-o descrestere de 2% in economia  combustibililor (datorita uzului foarte mare de aer conditionat, o crestere de 1,9% a emisiilor de dioxid de carbon  si 1% in cresterea altor emisii nocive in cadrul unor masini negre.

O masina care se incalzeste foarte mult necesita mai multa energie  pentru a se raci si sa ramana rece. Acest lucru ar duce la consumul mai mare de combustibil, de vreme ce este nevoie de gaz mai mult pentru pornirea aerului conditionat si ar creste de asemenea si emiisiile de gaze toxice in atmosfera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *