In ariile temperat oceanice nebulozitatea este in general ridicata, din norii cenusii stratiformi cazand frecvent ploi linistite si burnite. Ceturile sunt de asemenea fenomene caracteristice climatului temperat oceanic, frecventa lor fiind maxima in lunile de toamna sau de iarna.
Activitatea ciclonica este intensa, iar vanturile de vest frecvente. Dinspre ariile acvatice din jur sunt impinse spre interiorul uscatului, mase de aer umede si cu temperaturi in general ridicate. La altitudini mici zapada (sau alte categorii de precipitatii solide) cade doar in putine zile din an, iar stratul dezapada format este subtire si efemer. Invaziile de aer rece dinspre poli, ce se produc dupa caderile de zapada, contribuie deseori la mentinerea stratului de zapada mai multe zile. Vara caderea precipitatiilor se leaga tot de activitatea frontala din cadrul ciclonilor mobili. Vara cand durata de stralucire a Soarelui este mult mai mare decat in celelalte anotimpuri si convectia termica mai eficienta, se pot produce si precipitatii de natura convectiva locala ce capata caracter de averse.
Numarul furtunilor este mai redus decat in ariile subtropicale sau temperat continentale indicand o anumita uniformitate a evolutiei starilor de vreme. Furtunile violente (din categoria uraganelor caracteristice ariilor subtropicale) sunt necunoscute in climatul temperat oceanic. Temperaturile moderate, precipitatiile abundente si umiditatea atmosferica pronuntata favorizeaza dezvoltarea padurilor umede de foioase.