Care este legatura intre afectiunile dentare si cele ORL

octombrie 22, 2018

Ati auzit probabil pe multi care se plang de dureri mutiple, ca atunci cand un rau nu vine niciodata singur. Astfel, de la o durere de masea ajung sa se planga si de altele, din sfera ORL. Desigur ca o legatura intre cele doua exista mai ales prin simplul fapt ca se afla in vecinatate si pentru ca sinusurile maxilare, ureche si gat sunt aproape de arcadele dentare.

O confuzie apare imediat intrucat durerea radiaza. Cel mai adesea pacientii se adreseaza unui cabinet ORL Mures 2018 solicitand programare intrucat resimte dureri in gat, in zona de sub mandibula sau mai adesea dureri in ureche. Desigur ca sursa ar putea fi si din sfera ORL, precum si din sfera dentara.  O alta situatie ce induce in eroare este durerea, disconfort pe toata jumatatea fetei, acolo unde poate un dinte este afectat. Pot fi afectate atat sinusurile, cat si ochiul.

La o simpla consultare se poate depista care este sursa. Uneori se inflameaza ganglionii submandibulari. Acestia au un rol in imunitate, iar daca nu sunt inflamati acestia nu se depisteaza la atingere. Chiar si asa, cauza poate fi una stomatologica, cum ar fi gingivita. Ori este iarasi o situatie comuna confundarea inflamatiei la nivel de ganglioni cu amigdalele din gat.

Durerea in ureche

Fata de durerile ce au la baza o problema ORL in zona de ureche cele ce se asociaza cu probleme dentare sunt difuze, nu acute. De obicei este un disconfort, insa pare ca nu se poate spune cu exactitate de unde provine durerea.  De asemenea, la fel de dureros este si capul pe o parte, de obicei din partea in care o problema dentara exista.

Trebuie spus de asemenea ca in cazul unor infectii ale urechii sau alte probleme asociate din sfera ORL uneori apar si scurgeri din urechi, durere sub forma de arsura, durere puternica si chiar si auz slabit. In cazul problemelor dentare la care se asociaza si durerile de ureche durerea este mai potolita, sub forma de fierbinteala resimtita.

Ce tratam mai intai? De obicei un consult este relevant si se decide imediat inlaturarea unei posible cauze dentare. O data cu aceasta se potolesc si simptomele celelalte. Atentie insa, o carie nu este mereu vizibila sau o infectie de asemenea, astfel ca mai relevanta va fi radiografia ce scoate la lumina de unde porneste o posibila durere. Situatiile pot fi destul de complexe: o masea de minte ce inca nu a erupt vizibil, o punga de puroi ce s-a plasat profund la radacina de dinte sau masea, o carie intradentara etc.

De asemenea, merita mentionat faptul ca acei ganglioni de sub mandibula ce se inflameaza pot ramane astfel chiar si dupa ce s-a urmat un tratament si s-a eliminat cauza din sfera stomatologica. Refacerea vine insa pe parcurs, dupa cateva saptamani si de regula nu se impune si o alta masura.

Nota finala

Oricand se resimt dureri este de preferat un consult. Indiferent carui medic se adreseaza pacientul, acesta va fi directionat ulterior mai departe. Problemele netratate duc la agravare si evident la dureri prelungite si tot mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *