celule hepatice

Celule hepatice crescute in laborator

decembrie 7, 2015

Cresterea de organe umane in laborator nu este nicio noutate in medicina, organoidele fiind crescute si construite in diferite laboratoare, in incercarea oamenilor de stiinta de a studia schimbarile care conduc la aparitia bolilor si chiar la posibilitatea de a inlocui un transplant de organe normal cu un autotransplant cu organoide, crescute cu celulele de la o anumita persoana. Problema majora cu aceste parti de organe care sunt crescute inafara corpului uman, consta in lipsa de functii. Desi nu e prima data cand celulele hepatice sunt crescute in afara unui organism, totusi, oamenii de stiinta de la Hebrew University din Ierusalim au reusit sa creasca celule hepatice functionale.

Celule crescute in laborator cu functii metabolice

Ficatul reprezinta unul din cele mai importante organe atunci cand vine vorba de pastrarea echilibrului organismului uman si, de asemenea, este un organ orientat catre medicamente, doarece majoritatea pastilelor sunt hepatotoxice. Pana nu demult, toate incercarile de a prelua hepatocite- elementul principal al ficatului, si una din celulele cu cea mai rapida capacitate de regenerare din corp, atunci cand a fost cultivata intr-un laborator, a dus la dezvoltarea unei celule canceroase fara nicio functie metabolica.

Bazandu-se pe o abordare diferita, oamenii de stiinta de la German Cancer Research Center, au demonstrat ca hepatocitele isi pierd capacitatea lor normala de a prolifera datorita unei proteine ce se afla infara corpului. Aparent, prin selectarea hepatocitelor care au o expresie slaba a respectivei proteine, in prezenta Oncostatin M- o interleukerina implicata in regenerarea ficatului-, oamenii de stiinta au reusit sa creasca celule hepatice functionale. Practic, acestia au selectat hepatocitele care prolifereaza ca raspuns la Oncostatin M, dupa care au indepartat interleukerina care a oprit cresterea, insa au inceput diferentierea hepatica. Dupa 4 zile de indepartare a Oncostatin M, celulele ficatului au reusit sa se regenereze.

Echipa internationala de oameni de stiinta au reusit sa creasca celule hepatice, pastrand totusi functia lor normala. Astfel, rezultatele revoluionare ar putea fi de folos pentru realizarea de alte cercetari, cum ar fi testele de droguri, tratamente noi posibile pentru diferite boli si, de ce nu, chiar si autotransplant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *