Tipurile de clima

Climatul intertropical alternant

august 23, 2015

Cu cat ne apropiem de Ecuator, in cadrul climatului intertropical alternant vom constata o scurtare a duratei anotimpului uscat. Limita dintre acest tip de climat si climatele intertropical musonic sau permanent umed este greu de trasat, ca dealtfel orice tranzitie de la un tip climatic la altul. Cu cat ne apropiem de tropice climatul intertropical alternant are sezonul uscat din ce in ce mai lung, iar la un moment dat, acest climat lasa locul celui tropical semiarid, in aria caruia valorile evapotranspiratiei potentiale intrec pe cele ale cantitatilor de precipitatii cazute, chiar si in anotimpul umed.

In cadrul climatului intertropical alternant anotimpul uscat se produce iarna, iar cel umed in timpul verii emisferei respective. Exista si regiuni cu acest tip de climat, in care sezonul uscat si ploios sunt plasate in alte perioade ale anului. De exemplu, pe coasta de est a Indiei (Coromandel), maximul pluviometric este deplasat catre sfarsitul toamnei si inceputul iernii, cand musonul continental (de iarna) aduce aer cald si umed de deasupra Golfului Bengal, iar minimul pluviometric se produce primavara, cand musonul venit de pe Oceanul Indian, dupa ce-si lasa umiditatea pe versantii Gatilor de Vest, ajunge pe coasta de est a Indiei ca un vant cald si uscat.

In ariile geografice cu climat intertropical alternant caderile de precipitatii sunt insotite adesea de furtuni si fenomene orajoase (tunete, fulgere, trasnete). Asemenea manifestari au o frecventa si intensitate mai mare la inceputul si sfarsitul sezonului ploios, cand caderile episodice de precipitatii alterneaza cu intervale insorite. In timpul sezonului uscat caracteristicile vremii prezinta similitudini cu cele din ariile semiaride si aride tropicale. Intervalele de uscaciune sau de seceta prelungita sunt intrerupte de averse de ploaie sporadice.

Alternanta de sezoane umede si uscate este cauzata de dinamica atmosferei din acele arii. In timpul sezonului ploios predomina masele de aer oceanice umede si instabile, iar in timpul celui secetos masele de aer uscate continentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *