clasa de elevi

Conflicte in clasa de elevi

iunie 5, 2015

Se spune ca managementul clasei este cel care prevede rezolvarea conflictelor de ordin intelectual si comportamental, astfel incat in unele situatii pot aparea conflicte minore sau majore in clasa de elevi, sau problem serioase ce tin de disciplina sau de comportamentul elevilor.

De cele mai multe ori conflictele dintre elevi pot avea si cauze externe, datorate in mare parte frustrarilor sociale, mediului in care elevii locuiesc, sau de infleuntele mass media. Din acest punct de vedere pot exista conflicte intre elevi, conflicte intre profesori si elevi, sau intre elevi si alte colective.

Cauze ale aparitiei conflictelor in clasa de elevi

Cel mai adesea conflictele din clasa de elevi sunt provocate de urmatoarele cauze:

  • Comunicare defectuoasa intre elevi sau lipsa acesteia;
  • Lipsa de atentie in raport cu materiile studiate;
  • Lipsa de obiectivitate a profesorilor;
  • Supraaglomerarea elevilor cu sarcini suplimentare;
  • Etichetarea elevilor sau impunerea unor stigmate;
  • Impunerea autoritatii in rezolvarea problemelor din clasa;
  • Lipsa de apreciere si valorificare a atitudinilor elevilor;
  • Slaba comunicare familie-elevi-profesori.
Mijloace de remediere a conflictelor

Daca unele din aceste conflicte nu se rezolva, acestea pot conduce la schimbari mari de comportament, la luarea unor decizii incorecte si transformarea mediului scolar, intr-un mediu prielnic de cearta si divergente. Cel mai indicat in aceste situatii este consilierea elevilor, de catre un cadru didactic specializat sau de catre un manager de conflicte.

Mai mult de atat, elevii trebuie implicati in activitati scolare si extrascolare, menite sa le asigure o mai buna intelegere si ajutorare, o mai buna perspectiva a ceea ce inseamna clasa de elevi si pentru ca acestia, in cele din urma sa isi dezvolte abilitatile de intelegere si exprimare in cadrul grupului.

O alta masura are in vedere implicarea parintilor in activitati centrate pe elevi, si implicit o mai buna comunicare intre scoala-elevi-parinti, un triom nelipsit din cadrul institutiilor de invatamant.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *