durere

Cu si despre dureri

septembrie 22, 2014

Stii celebra vorba „ma doare in cot”. O spui frecvent pentru situatiile in care arati ca nu iti pasa de ceva, ca nu ai chef sa te preocupi de ceva. Ori pe cat de banal o spui pe atat de dureros este cand vine vorba de situatia medicala in concret. Cu durerile nu este de gluma. Oricare, oricum durerile nu sunt usor de suportat, nu sunt ceea ce ne-am dori sa vedem, sa patim, sa simtim.

Am prefera sa avem o sangerare, orice, numai durere nu. Ce vei spune insa cand vine vorba de durere in zona anala? Initial o durere ca oricare alta insa ulterior una care se diferentiaza pentru ca efectiv intervine in starea ta la orice pas. Nu mai poti sta asezat, nu mai poti consuma orice caci dupa actiunea de digestie intervine iar un efort, o situatie grea.

Dar ca orice alta durere are nevoie si de tratament. Asa ca o iei cu inceputul: cauze, mai apoi sa vina si tratamentul. Durerile anale pot fi cele superficiale sa spunem cand tine de o lovitura spre exemplu, dintr-o neatentie. Sau poate fi efectul unei prime incercari de viata intima…altfel. In egala masura ar putea fi si disconfortul cand vine vorba de scaun, celalalt fata de concretul obiectului de mobilier. Si aici hemoroizii sunt o posibila explicatie.

Se manifesta prin semne de intrebare. Durere, disconfort. Continua insa fara sa aiba oprire daca nu iei actiune si atunci ce este de facut?! Raspunsul clar este acela de a merge la medic; ce altceva face un om normal cand sufera de dureri. Insa usor de spus si mai greu de facut caci este si usor penibil sa mergi la medic si sa ii spui „Stiti, de fapt nu stiti insa pe mine ma doare in zona anala. Nu de dumneavoastra, nici de mine ci la propriu.” Urmeaza un lung sir de aspecte pe care sa  le dezvalui si practic intreaga ta intimitate este ravasita. Asa ca multi prefera sa se trateze singuri, dupa ureche, dupa retete babesti.

Eficienta unui tratament ca la carte nu se compara cu nimic, asta este sigur. Faptul ca pe viitor vei putea doar glumi de dureri sta numai in nevoia de a merge la medic pentru un tratament sau cel putin pentru un diagnostic sigur a ceea ce ai. Vei fi surprins insa o larga categorie de persoane sufera de dureri in zona anala. Asta pentru ca hemoroizii pot sa apara atat la adolescenti cat si la adulti si mai departe de atat. Pot aparent sa nu aiba o cauza bine identificata insa in orice caz, iti aduci aminte sau nu de episoade ce ar fi putut contribui la asta, au nevoie de tratament.

Cremele sunt cele mai populare si slava Domnului si cele mai usor de folosit, cele care au nevoie de aplicare frecventa insa poti sa o faci si singur. Prea exagerat ar fi sa ajungi la metode invazive. Dar pentru asta trebuie sa iei in serios ce ti se intampla, trebuie sa tii cont ca nicio durere nu apare fara motiv. Chiar si cele mai penibile si jenante cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *