Camping

Cum sa campezi in China

iunie 4, 2015

Zilele acestea, am dat accidental peste un site, mara-study.ro/ro, fiind un sit specializat in organizarea de tabere nationale si internationale pentru elevi si studenti. Ce mi-a atras atentia a fost faptul ca acestia organizeaza in perioada de vara o excursie in China. Acest lucru mi-a adus aminte, la randul lui, de un articol pe care-l citisem candva despre campingul in China.

Este legal sa faci camping in China?

Prima intrebare referitoare la campingul in China este daca e sau nu legal. E o intrebare buna pentru ca ultimul lucru pe care il vrei este sa te viziteze politia la doua dimineata. Raspunsul scurt pentru aceasta intrebare este da, este legal sa campezi in China. Si in acelasi timp, ilegal.

Acesta este un lucru teribil al sistemului justitiar chinez: contradictiile sunt realizate tocmai cu scopul de a oferi libertatea autoritatilor locale de a decide ce vor sa faca. Asa ca, in timp ce autoritatile din apropiere de Beijing au realizat beneficiile economice de a permite oamenilor sa campeze in jurul Marelui Zid Chinezesc, autoritatile din Tibet s-au decis ca e prea riscant. Amandoua pot sa aiba dreptate.

Strict vorbind, strainii din China trebuie sa inregistreze fiecare noapte pe care o petrec in China. Hotelurile si hostelurile fac acest lucru automat pentru tine, dar daca esti in camping, acest lucru nu este posibil. Realitatea este ca acest reguli nu sunt si nu pot fi puse in aplicare. Sa presupunem ca vrei sa cumperi un bilet de tren care trece noaptea prin China. Te inregistrezi? Nu. Acelasi lucru este valabil si pentru camping. Atata timp cat nu faci lucruri care sa atraga atentia, autoritatile locale nu te vor lua la ochi. Toata lumea e fericita. Ideea este sa te prinzi unde poti sa-ti amplasezi cortul.

Unde pot sa campez in China?

Dupa cum probabil stiti deja, nu exista locuri special amenajate pentru camping cu bai si apa curenta. De fapt, ideea este luata in ras de majoritatea chinezilor.

Nu, esti pe cont propriu aici. Pentru a merge cu succes cu cortul in China, trebuie sa stii unde sa-ti asezi cortul. Sunt unele locuri precum Marele Zid Chinezesc unde grupele de turisti isi aseaza corturile in aproape fiecare noapte, dar acest lucru nu este valabil si pentru restul de 99.9% din China. Sa gasesti un loc de campare poate sa para descurajant la inceput, dar, sincer, regulile sunt la fel ca in alte locuri din lume unde nu exista zone special amenajate pentru camping.

Iata cateva idei pentru a gasi un loc bun de campare:

  • Intreaba un localnic: daca vorbesti chineza, intreaba oamenii din orasul sau satul in care vrei sa mergi daca stiu locuri cu panorame sau izvoare potabile. In cel mai bun caz, iti vor putea arata o directie, in cel mai rau caz, vei avea parte de interactiuni interesante cu localnicii. Castigi oricum.
  • Nu campa in apropiere de orase mare: e ca si cum le-ai cere autoritatilor sa te gaseasca si sa te escorteze pana la cel mai apropiat hotel.
  • Camufleaza-te. Sa ai un cort care se „asorteaza” cu mediul inconjurator ajuta foarte mult. Ideea nu este ca te ascunzi pentru ca faci ceva gresit, ci doar sa te integrezi mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.