In cazul in care esti antreprenor si nu te-ai confruntat niciodata cu clienti rau platnici, afla ca te numeri printre cei 1% cei mai fericiti oameni de afaceri din acest punct de vedere.
Daca nu ti s-a intamplat inca, probabil ca ti se va intampla pe viitor. Trebuie sa fii tot timpul pregatit, prin urmare iti voi oferi in acest articol cateva recomandari pentru a rezolva situatia in care un client nu achita sau intarzie achitarea anumitor facturi catre tine sau firma ta.
1. Nu trebuie sa iti fie niciodata rusine sa ceri achitarea facturilor restante. Este dreptul tau, ca furnizor de produse si servicii sau ca executant al anumitor lucrari.
Cat timp exista un contract incheiat, rusinea de a contacta clientul si de a-i comunica neachitarea nu trebuie sa existe. Desigur, acest fapt este valabil in conditiile in care de partea ta au fost indeplinite toate obligatiile.
2. Aminteste tuturor clientilor pe care ii ai intarzierile de plata, fara exceptii. Indiferent daca este vorba despre un client mai vechi, cu care ti-ai format un nivel de incredere si un parteneriat de durata, nu vrei sa te trezesti in incapacitatea de a-ti plati propriii furnizori datorita incasarilor insuficiente.
3. Tine cont si de o serie de factori ce duc la incapacitatea de plata.
Nu spun ca trebuie sa fii foarte ingaduitor, dar uneori trebuie sa te pui si in situatia clientului. Poate ca nu are la randul sau incasari, poate ca trece printr-o perioada mai dificila, poate ca a intrat intr-un blocaj.
In astfel de cazuri, o amanare a platii iti va castiga un plus de incredere din partea clientului. Totusi, daca vorbim despre nepasare sau ignoranta, factorii ce duc la incapacitatea de plata dispar.
Pentru astfel de cazuri poti apela – cum am facut la randu-mi si iti recomand si tie – la serviciul de recuperari de creante Cluj. Chiar daca nu esti din Cluj, poti apela la profesionistii ce isi expun serviciile pe site-ul mentionat, ca sa nu mai vorbesc despre prezenta numeroaselor astfel de firme in fiecare oras in parte.
4. Tine cont de importanta comunicarii. In majoritatea cazurilor o comunicare ineficienta duce la astfel de situatii.
Prin urmare, daca ai constatat ca unul dintre clienti are o factura restanta, COMUNICA-I lucrul acesta prin toate mijloacele posibile. Un email nu va fi suficient – poate ca verifica rareori adresa postala electronica. Suna-l, trimite-i remindere si pe email, discuta chiar cu persoana responsabila de achitarea facturilor – poate a delegat aceasta responsabilitate si printr-o eroare s-a omis plata.
5. Nu in cele din urma, asigura-te ca ai tot timpul acoperirea unui contract. In cazul in care nu ai reusit prin niciun canal de comunicare sa ajungi la client, ori ai intampinat un refuz categoric in ceea ce priveste achitarea facturilor, vei ajunge in cele din urma la o firma de recuperari creante sau chiar in instanta.
Intr-un asemenea moment, trebuie sa ai o intreaga documentatie la dispozitie, pentru a-ti putea justifica cererile si relevanta lor. Doar prin aceste 5 modalitati vei reusi sa faci fata cu brio situatiei clientilor rau-platnici, care intarzie cu achitarea obligatiilor pe care le au fata de tine si fata de afacerea ta.
One Reply to “Despre clienti restanti si recuperari de creante”