donator

Donarea organelor

iunie 17, 2015

O multime de oameni sunt astazi, pe lista de asteptare a unui organ, fara de care nu pot sa traiasca. La fiecare 10 minute un nou nume este adaugat pe lista donatorilor de organe. In mod tragic, nu exista suficiente organe disponibile pentru a ajuta toti bolnavii, iar in acest fel rezulta 21 de decese in fiecare zi, din aceasta cauza.

Oricine poate fi un donator de organe. Doctorii explica ce inseamna acest lucru: daca ai peste 18 ani, poti sa iti treci aceasta dorinta pe carnetul de sanatate. De asemenea, este foarte important ca membrii familiei tale sa stie de faptul ca iti doresti sa fii un donator de organe. Daca ai sub 18 ani, atunci ai nevoie de acordul unuia dintre parinti. In momentul mortii, echipa care se ocupa de acest lucru va stabili daca esti in regula din punct de vedere medical, si daca poti fi un donator de ochi, tesut sau organe.

Ce organe pot fi donate?

O multime de organe pot fi donate, printre care inima, plamanii, ficatul, rinichii, pancreasul si intestinele. Testurile care pot fi donate includ corneea, tesuturi, valve cardiace, oasele mai lungi si vase de sange. De asemenea, este foarte important sa stii ca si maduva osoasa si sangele ombilical pot fi donate, precum si celulele stem de la donator.

Ai putea fi suprins de faptul ca nu exista o limita de varsta pentru donarea de organe. Cel mai important lucru este sa fii sanatos din punct de vedere medical. Potrivit expertilor, au existat donatori de organe care erau trecuti de varsta de 80 de ani. Daca te gandesti serios sa fii un donator de organe, cauta sfaturile medicilor, si nu te gandi ca nu esti sanatos- acest lucru il va stabili personalul medical. Acordul pentru donarea de organe va fi trecut optional pe cardul de sanatate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *