Cu fiecare anotimp cald simtim tot mai mult nevoia de aer racoros. Temperaturile cresc parca de la un an la altul, in fiecare vara este parca tot mai cald si se impune astfel gasirea de solutii eficiente in ceea ce priveste ventilatia.
La o scara mai redusa, in segmentul rezidential spre exemplu, solutiile sunt destul de simple. Proprietarii pot sa se racoreasca in conditiile in care isi monteaza in casa cateva ventilatoare sau – de ce nu – chiar sisteme de aer conditionat. Acest lucru se schimba insa in situatia in care solutiile cautate pentru ventilatie vizeaza domenii precum cel industrial, comercial sau institutional.
Inlaturarea aerului viciat sau supraincalzit devine o misiune indeplinita doar prin instalarea in incinta vizata a unui sistem complet de ventilatie, care contine cateva elemente esentiale.
Componentele unui sistem de ventilatie
Primele din lista ar fi ventilatoarele. Principiul lor de functionare este similar cu cel al ventilatoarelor de uz casnic – lamele dispuse radial in jurul unui ax ofera prin rotatie fluxul de aer dorit. Acest lucru are insa loc la un nivel superior – debitele de aer sunt mult mai mari in cazul ventilatoarelor de tip industrial folosite la scara larga.
Tipurile de ventilatoare folosite in sectoare de mai mare anvergura decat cel rezidential cuprind ventilatoarele axiale – de tubulatura sau de perete, ventilatoarele centrifugale sau ventilatoarele de acoperis. Varietatea acestora ofera o varianta optima indiferent de situatie. Dimensiunile lor sunt din cele mai diverse, iar aplicabilitatea in orice domeniu este dovedita de ventilatoare din cele mai diverse pe care le putem vedea peste tot – in institutii, in supermarketuri, in scoli, ateliere de productie sau hale industriale.
Sistemul de tubulatura – existent sau nu – si ventilatoarele aferente mai au nevoie insa si de altceva: alimentare cu energie electrica. La acest capitol isi intra in rol motoarele electrice care fac posibila functionarea in parametrii doriti a ventilatoarelor industriale. La fel ca si in cazul ventilatoarelor, si motoarele pot fi personalizabile, adaptate in functie de cerintele mediului in care functioneaza.
Sistemele complete de ventilatie includ protectii pentru praf, umiditate si temperaturi extreme atat pentru ventilatoare cat si pentru motoarele electrice care le alimenteaza. Adaptarile, turatiile diferite, tensiunile diferite de functionare sunt date de modificarile facute la motoarele electrice – accesorizarea lor cu variatoare de turatie sau reductoare de diverse tipuri. Detalii despre reductoare melcate, despre reductoare coaxiale, ortogonale, planetare sau diverse variatoare de turatie pot fi gasite la producatori si furnizori renumit de solutii in ceea ce priveste ventilatia. Toate elementele unui sistem complet pot fi gasite astfel, pentru ca aerul viciat, supraincalzit sau poluat sa nu mai reprezinte o problema.