minciuna

Minciuna- buna sau rea?

iulie 27, 2015

Minciuna este un lucru rau. Insa, indiferent de cat de tare ne dorim sa auzim adevarul si numai adevarul, exista unele minciuni care sunt mai acceptate in societate. De fapt, ai putea sa ai probleme serioase daca ai spune adevarul in unele situatii, asa ca mai bine inveti sa minti frumos. A spune minciuni este un comportament util din punct de vedere social, care ne permite sa intretinem relatii bune cu toata lumea din jurul nostru. De cele mai multe ori observam ca societatea chiar incurajeaza comportamentele mincinoase.

Care sunt cele mai frecvente situatii in care se spun minciuni?

Nu esti grasa. Aceasta minciuna vine intr-o gama larga de forme, iar cei mai multi care spun astfel de minciuni sunt barbatii. De ce? Pentru ca e mai sanatos ca ei sa spuna o minciuna mica decat sa porneasca un adevarat scandal.

Am intarziat din cauza traficului. Nu vom admite niciodata ca am adormit cu cinci minute in plus dupa ce a sunat alarma, cu toate ca suntem constienti ca vom intarzia la locul de munca. In schimb, dam vina pe strainii din trafic care nu sunt atenti atunci cand lumina se face verde la semafor sau care merg cu 5 km/h mai putin decat limita legala.

Cate minciuni spun oamenii pe zi?

Un studiu recent arata ca oamenii spun, in medie, patru minciuni in fiecare zi, sau de 1460 pe an, cel mai adesea partenerului de viata. De cele mai multe ori, oamenii mint in legatura cu indatoririle legate de casa.  Asadar, pana la varsta de 60 de ani, un om spune, in medie, aproape 87.000 de minciuni, iar cea mai intalnita minciuna este „sunt bine”.

Toata lumea minte. Chiar si o banala afirmatie de genul „cat de bine arati astazi”- poate fi o minciuna nevinovata, dar exista si minciuni care au un scop bine definit.

Oamenii mint pentru a fi acceptati sau pentru a avea succes. Pentru a obtine avantaje in munca, pentru a scapa de necazurile vietii cotidiene, pentru a evita controale si critici, dar si pentru a nu da nastere unor neplaceri: minciunile in scopul binelui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *