mituri batrani

Mituri despre batrani

martie 14, 2015

Oamenii mai in varsta sunt mai singuratici. Ceea ce se intampla de fapt este ideea ca numarul prietenilor si a cercurilor de prieteni ai adultilor devine mai mic. Intr-un studiu din 2014 publicat de Pr. Carstensen, Stanford University, a descoperit faptul ca pana la varsta de 50 de ani, oamenii isi mai implinesc randurile de oameni din retelele sociale.

Dupa varsta de 50 de ani, acestia incep sa-si retranga oarecum numarul de cunostinte alaturi de care se simt ok  si incep sa-si maximizeze interactiunile cu oamenii alaturi de care se simt apropiati din punct de vedere emotional.

Odata cu imbatranirea, si creativitatea descreste. Pana si studiile care dateaza inca din secolul 19 arata varsta de mijloc ca fiind  momentul in care artistii si invatatii sunt cei mai prolifici. Dean Keith Simonton, un profeor de psihologie  la Universitatea din California, Davis, sustine si el ca creativitatea se inalta devreme in campuri cum ar fi matematica pura si fizica teoretica, unde descoperirile se articuleaza ai ales legat de aptitudinile de rezolvare a problemelor care sunt cele mai nevoioase la varsta de 20 de ani. In campuri care necesita acumularea cunostintelor, creativitatea apare de obicei putin mai tarziu.

Exercitiile fizice nu sunt neaparat si mai bune pentru starea batranilor. Recent, Dr. O’Keefe si coautorii a descoperit un numar de aproximativ 1000 de alergatori si aproape 4000 de non alergatori din anul 2001 si pana in anul 2013; cu totii facand parte din Copenhagen City Heart Study. In general, alergatorii din studiul din Copenhaga au trait mai mult decat cei care nu au alergat: 6,2 ani mai mult pentru barbati si 5, 6 ani mai mult la femei.

Studiul a descoperit de asemenea si faptul ca oamenii care alearga mai mult de 4 ore pe saptamana  intr-un ritm mai alert-de 7 mile pe ora sau mai mult- pierd mai mult din beneficiile longevitatii. Dr. O’Keefe sfatuieste  adultii mai in varsta  sa ramana la un antrenament cardiovascular  mai moderat pentru mentinerea unui stil de viata sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *