romania euro 2016

Noutati despre Euro 2016

septembrie 26, 2014

Campionatul european de fotbal din 2016 organizat de UEFA este cea de-a 15-a editie a acestui campionat. Franta va fi tara gazda a competitiei, iar meciurile se vor desfasura in perioada 10 iunie – 10 iulie 2016. Franta a fost aleasa in detrimentul celorlalte doua concurente, Italia si Turcia, pentru gazduirea evenimentului, si ca tara gazda este calificata automat.

Noutatea pentru euro 2016 vine in modul de organizare. Pana acum se folosise sistemul de joc intre 16 echipe, sistem folosit prima data in anul 1996. Pentru competitia ce urmeaza, 24 de echipe isi vor disputa titlul de campioana europeana. Astfel impartirea este facuta in sase grupe de cate patru echipe fiecare. Cum Franta ca tara organizatoare este deja calificata, sunt disputate pentru celelalte 53 de echipe ramase meciuri preliminarii. Aceste meciuri se vor juca in perioada septembrie 2014 – noiembrie 2015, intre echipe foste detinatoare ale titlului si chiar echipe debutante – cum ar fi Gibraltar.

Meciurile in cadrul turneului vor fi disputate pe zece stadioane, in noua orase frantuzesti si anume: Marseille, Lyon, Nisa, Paris, Toulouse, Saint-Etienne, Bordeaux, Lens si Lille. Franta nu se afla la prima gazduire a turneului, este a treia oara. Celelalte doua competitii la care a fost tara gazda au fost turneul inaugural si cel din anul 1984, la cel din urma si in anul 2000 Franta adjudecandu-si premiul.

Dupa etapa grupelor vor urma optimile de finala, sferturile de finala, semifinalele si apoi marea finala. Echipele aflate pe primele doua locuri dupa meciurile disputate in grupe vor trece mai departe in faza eliminatorie, langa care se vor alatura si patru alte echipe aflate pe cel de-al treilea loc in grupe, cele mai bune patru locuri trei mai exact. Formatul acesta extins va genera un numar mai mare de meciuri, respectiv 51 sau 52 de meciuri totale, ce se vor juca pe perioada unei luni (29 sau maxim 31 zile).

Desi in prima faza Franta a prezentat odata cu candidatura sa doisprezece stadioane, recomandarea a fost sa mai ramana doar noua. Au fost si aici controverse, s-au ales, bineinteles, stadionul national al Frantei si alte patru stadioane noi din Nisa, Lyon, Bordeaux si Lille. Pana la stadionul al saptelea au mai completat numarul stadionul din Paris si cel din Marseille. Decizia finala a fost luata in cele din urma, iar ultimele doua stadioane alese au fost Toulouse si Saint-Etienne.

In momentul de fata ne aflam in faza de preliminarii, echipa Romaniei pasind cu dreptul in primul meci disputat – Grecia – Romania  0 – 1. Faza urmatoare a preliminariilor va pune echipa noastra nationala sa infrunte Ungaria, toate meciurile din aceasta grupa fiind disputate in data de 11 octombrie. Sa tinem pumnii tricolorilor nostri. Hai Romania!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *