Se spune ca examenul de bac este proba majora la care elevii sunt supusi in cadrul procesului de viata, motiv pentru care acestia sunt motivati sa il treaca, reprezentand una din cele mai importante etape din viata lor.
Ca si examen al vietii, acesta presupune acumularea celor mai multe cunostinte din diverse materii, precum si dobandirea de capacitati si abilitati in timpul celor 4 ani de liceu. In ultimii ani acest examen a devenit mai mult obtional, decat obligatoriu, motiv pentru care in acest an, cel putin 25 % din numarul absolventilor de clasa a XII sau ale scolilor profesionale au optat pentru a nu sustine examenul.
Cei mai multi adolescenti adopta un comportament aproape imprevizibil din acest punct de vedere, pentru ca au ajuns la concluzia ca nu reprezinta cea mai importanta etapa din viata lor si ca pot trai si fara a detine o diploma, care in cele din urma nu este valorificata.
Sistemul de invatamant romanesc este unul foarte permisibil, astfel incat elevii au ajuns sa nu se mai implice in acumularea de cunostinte, din mai multe motive, dintre care cele mai multe tin de personalitate, de modalitatea de gandire sau de mediu. In timp ce unii dintre elev sustin ca nu isi pot gasi un loc de munca fara o diploma si nu se pot inscrie la o facultate pentru a aprofunda mai multe materii la care sunt buni, altii sunt de parere ca un examen de bac nu ii vor ajuta in viitor cu nimic.
O alta perspectiva este data de institutia in sine, unde se spune ca fiecare clasa de bac este monitorizata video si audio, astfel incat increderea elevilor ca vor putea trece examenul de bacalaureat fara a se inspira scade pe zi ce trece, luand in considerare anii anteriori, unde sistemul de transmitere a informatiilor nu tinea cont de reguli sau de sisteme de monitorizare a activitatii.