Unii dintre poluanti, oxizii de azot, ajung sa fie eliberati inapoi in atmosfera atunci cand intra in contact cu lumina solara, sustin cercetatorii de la Universitatea din Toronto.
Profesor in departamentul de chimie al Universitatii din Toronto, James Donaldson, a declarat intr-un comunicat de presa ca „intelegerea actuala a poluarii aerului urban nu include si reciclarea oxizilor de azot si a altor compusi cu potential chimic de pe suprafetele constructiilor. Dar pe baza studiilor noastre efectuate intr-un mediu real, acest lucru chiar are loc. Inca nu cunoastem in ce masura se produce acest lucru, dar efectele sale pot fi semnificative in ceea ce priveste contributia la poluarea aerului in orase.”
Lumina determina eliberarea de oxizi de azot
Intr-o serie de experimente de laborator, Donaldson impreuna cu colegii sai au comparat murdaria din timpul noptii cu cea care este expusa la razele soarelui din timpul zilei. Astfel, s-a descoperit ca lumina este capabila sa activeze compusii din azot, determinand eliberarea acestora inapoi in atmosfera.
Un studiu de teren efectuat in sase saptamani in Leipzig si un alt studiu de un an in curs de desfasurare din Toronto, au demonstrat aceeasi tendinta. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca murdaria de pe peretii cladirilor din orase provin din aceeasi sursa.
Astfel, in Leipzig, diferenta dintre murdaria din intuneric si cea expusa la lumina soarelui este reprezentata de o cantitate semnificativa de nitrati-10%. Donaldson a declarat ca „faptul ca Leipzig apare ca fiind de 20 de ori mai <murdar> decat Toronto sugereaza ca exista de 20 de ori mai multe sanse ca oxizii de azot sa fie reemisi in atmosfera.”
Daca suspiciunile acestora sunt corecte, inseamna ca intelegerea curenta despre poluarea urbana este una lipsita de sens. Munca oamenilor de stiinta arata ca exista un potential de reciclare semnificativ a oxizilor de azot din atmosfera, care ar putea da nastere la crearea unei gauri in stratul de ozon.