leu de mare

Rio-leul de mare cu abilitati cognitive

iunie 8, 2015

leu de mareRepede, care e amintirea  voastra cea mai recenta de acum zece ani? Sa recapitulam mai bine, care este cea mai lucida amintire care nu este legata de intreaga treaba cu cele doua turnuri gemene? Crezi ca iti mai poti aminti detaliile unui truc cu carti pe care ti l-a aratat tatal tau in copilarie sau in cadrul vreunei reuniuni? Dar de leul de mare pe care l-ai vazut in ultima ta vacanta in Barcelona iti amintesti?

Categorizate de oamenii des tiinta drept cele mai dragute animale de pe lume, leii de mare sunt de obicei invatati sa faca tot felul de trucuri ciudate si amuzante doar pentru niste pesti cruzi. Insa, de vreme ce instructorii si-au petrecut ani intregi din viata ca sa invete aceste animale ceva atat de comic, acestia au descoperit de asemenea si faptul ca aceste creaturi au niste memorii foarte bune chiar pe termen lung. Astfel s-a descoperit faptul ca memoria acestor animale poate fi exploatata tocmai pentru a-i invata pe acesti lei draguti de mare niste trucuri ieftine doar pentru niste bani.

Oamenii de stiinta ai Universitatii din California, Santa Cruz, au fost capabili sa invete un leu dragut de mare pe nume Rio conceptul de asemanare prin afisarea in fata lui Rio a unei aceleasi carti cu acelasi simbol si a uneia cu un simbol diferit. Daca aceasta leoaica de mare reusea sa identifice acelasi simbol, primea cate un peste crud, pe care il putea consuma cu aceeasi demnitate pe care ar putea sa o aiba un animal dupa ce a fost raplatit cu ceva in urma descoperirii unui lucru. Acest nivel de functionare cognitiva a memoriei unui animal este impresionanta in sine, insa cea mai mare teama a lui Rio urma sa vina cu 10 ani mai tarziu, cand aceasta si-a pierdut memoria si a devenit un leu de mare de rand.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *