Contabilitatea manageriala, de asemenea numita si contabilitatea de management, este o sectiune interna legata de contabilitatea unei organizatii asigurata tocmai pentru a informa planificarea, managementul operatiunilor si luarea de decizii in cadrul organizatiei. Pentru ca este in profunzime un instrument intern, nedistribuit catre public, nu trebuie sa respecte neaparat principiile genereal acceptate de contabilitate. Un contabil Bucuresti poate sa te sfatuiasca exact cum sa faci daca vrei sa intemeiezi o asemenea ramura in cadrul organizatiei tale.
In schimb, aceasta contabilitate este proiectata si adaptata pe o anumita organizatie si chiar pe nevoile individuale ale managerului pentru informatii specifice planificarilor, preturilor, vanzarilor, evaluarilor, personalului sau a controlului. Aceste rapoarte vor urma si vor respecta procedurile interne ale organizatiei.
Contabilitatea manageriala este in mod normal o parte vitala a intregii operatiuni de planificare. Unele rapoarte comune pentru obiectivele de planificare includ si:
Analiza variatiei
Analiza variatiei determina, asa cum sugereaza si numele, diferenta dintre standarde sau estimari si proiectii si costurile actuale. Diferenta dintre costurile actuale si standard, cum ar fi cat de mult costa doua chipuri ale unor producatori diferiti care trebuie sa creeze acelasi chip, masoara eficienta organizatiei si este cheia catre benchmarkingul de afaceri. Analiza variatiei sau estimativa este o metoda prin care o companie poate sa isi analizeze procesele de planificare.
Analiza costurilor
Analizarea a cat de mult costa ceva anume incepe prin masurarea cheltuielilor directe cum ar fi materialele si forta de munca. Alte sisteme sofisticate de contabilitate includ si analiza cheltuielilor indirecte, cum ar fi costurile de contabilitate de proiect si calcularea costurilor oprtunitate, in mod esential prin ce alte metode ar putea organizatia sa investeasca banii.
Randamentul investitiilor
Aceasta este o alta parte a analizei costurilor. De vreme ce include in mod normal analiza costurilor, masoara de asemenea incasarile, si calculeaza raportul investitie-incasare. Proiectiile sunt estimate pentru viitor, cum ar fi:
- Cererea
- Vanzarile
- Cheltuielile
- Personalul
- Resursele necesare
Pentru ca sunt atat de multe variabile care nu pot fi atat de usor prezise, de la ratele inflatiei , la cerintele consumatorilor si pana la preturile materialelor, proiectiile sunt unele dintre cele mai complicate zone ale contabilitatii manageriale si sunt de asemenea construite cu o modelare extinsa si trebuie sa fie stabilite impreuna cu un contabil specialist. Daca esti din capitala, poti apela la un contabil Bucuresti.
Tablouri de control digitale
Acestea sunt niste aplicatii care afiseaza informatiile critice ale unei afaceri prin intermediul unei interfete de grafic si sunt desemnate, ca un tablou de bord auto, sa asigure majoritatea informatiilor necesare dintr-o singura miscare. Spre deosebire de rapoartele standard, aceste tablouri digitale sunt actualizate permanent, astfel incat un manager sa vada cele mai recente informatii disponibile in cadrul unui context de afaceri.